Øl til julemad
Uanset hvordan menuen for din juleaften eller julefrokost ser ud, garanterer vi, at der findes en øl, som passer til. Den rette øl kan hæve niveauet for din julemad – det er blot et spørgsmål om at finde den. Du bør ligeledes overveje, hvilke glas du vil servere øllen i. Ølglasset vil nemlig også have en indflydelse – både for øjne og smagsoplevelse. Vi giver dig tips til at vælge det rette ølglas længere nede på siden.
Hos Beershoppen tilbyder vi et bredt udvalg af øl til julemad. Det gælder uanset, om der skal and, flæskesteg, fjerkræ eller noget helt fjerde på dit julebord. Vi har naturligvis også øl, som er velegnede til din forret eller dessert i den søde juletid.
Øl der passer perfekt til julemaden:
DEN RETTE ØL TIL DIN JULEMAD
Der findes en øltype til ethvert måltid på din julemenu – hvad enten vi taler forret, hovedret eller dessert. Der er øl til det søde og det salte, det lette og det fede. Er du forvirret? Så er en god tommelfingerregel, at du bør matche intensiteten i dit valg af mad med den tilhørende øl. Derudover er dit ølvalg naturligvis også et spørgsmål om personlig smag.Som udgangspunkt kan man dog sige, at kraftig mad kalder på kraftig øl, imens de lyse og lettere øl passer bedst til lette retter. Fed mad – og lad os bare indrømme, at det ofte er tilfældet med julemad – kræver en øl, som er stærk og kraftig i smagen. Hvilken øl, der passer til din dessert, kommer ganske an på, hvad du vælger at servere. Eksempelvis sød risalamande eller frisk frugt.
TIL FORRET
Serverer du en forret som del af din julemenu? Det kan selvfølgelig også være, at øllen er din forret. Under alle omstændigheder bør du gå efter en øl, som er let i smagen. På den måde vil øllen ikke overrumple dine smagsløg, før du når til hovedmåltidet. Det er jo som regel i hovedmåltidet, at den største (mad) juleglæde ligger.Du kan med fordel gå efter en lagerøl eller pale ale til din forret. Let og frugtagtig er dine nøgleord.
TIL HOVEDRET
Hovedretten i din julemenu vil typisk være mere kraftig i smagen og byde på en større kompleksitet. Der er mange bestanddele og smagselementer i hovedmåltidet, som skal spille sammen. Det betyder også, at der er plads til mere smag, saft og kraft i dit valg af øl.Du bør vælge en øl, der fungerer som et lækkert supplement til maden fremfor en art, der egner sig bedst til at blive ”bællet”. Taler man overordnet set om øl til din jule-hovedret, vil valget typisk falde på en kraftig og sød øl. Brown ale, bock og belgiske øl er alle populære valg.
Hvilken øl, der passer bedst til din hovedret, vil dog i sidste ende komme helt an på, hvad du vælger at servere af mad. Falder dit valg eksempelvis på en frisk fiskeret, vil du sandsynligvis bevæge dig længere væk fra de mørkere øl, som vi typisk forbinder med julen. Her skal du igen være opmærksom på intensiteten i måltidet, og hvordan du kan balance mad og drikke.
Porter og stout er gode valg til at slutte af med. Begge kan også være fine forslag, når du skal videre til desserten. Eventuelt som glidende overgang i øl-form.
Nedenfor får du et par konkrete forslag til, hvilken øl der passer til diverse kødtyper i din hovedret:
SVINEKØD
Serverer du svinekød – eksempelvis i form af flæskesteg, medister eller frikadeller – vil det være oplagt med en god bock øl. En stærk engelsk ale eller en brown ale vil ligeledes være fortrinlige valg. Du kan også vælge at gå med en klassisk guldøl. Svinekød har en kraftig smag, som med fordel kan balanceres med en karakterfuld øl.Vi har udvalgt en smagekasse med 6 specialøl, som passer fantastisk til svinekød.
AND
Finder den klassiske juleand vej til dit spisebord, vil det kræve sin øl at løfte smagsopgaven. En mørk belgisk øl kan her være et godt valg. Du kan også vælge en sort porter eller eventuelt en stærk engelsk øl. Øllen må ikke blive visket ud af den velkendte andesmag.Vi har samlet et smagesæt med 4 specialøl, som passer perfekt til andesteg.
FISK
Er du mere til fisk? Hvis din juleaften eller julefrokost kalder på sild, er det perfekt med en IPA eller en hvedeøl. Lysere øl vil som regel være et godt valg, når du serverer fisk – f.eks. i form af en classic eller en pilsner. Den lette, frugtagtige smag giver en god balance til den friske fisk.FJERKRÆ
Lys øl er din ven, hvis der er kylling på din juletallerken. En hvedeøl, classic eller pilsner er alle gode bud. Kyllingen må ikke blive overrumplet af øllen. Vælger du derimod kalkun til hovedret, åbner du op for muligheden for mere smag og mørke i din øl. Her kan en klassisk brown ale være et godt bud.ØVRIGE KØDTYPER Bevæger du dig i stedet ud i eksempelvis kalv, lam eller okse i dit valg af jule-hovedret? Så skal smagen af øl igen løftes. En solid bock vil sikre, at du får en øl, som kan være med i smagen og udgøre et godt supplement til kødet på dit julebord.
TIL DESSERT Har du en sød tand, som trænger til ekstra sukker i anledning af julen? I så fald kan du supplere din dessert med en øl, der ligeledes er sødmefuld i smagen. En stout er et godt valg til dig, der elsker søde sager. Alternativt kan du prøve dig frem med en porter, som kan have noter af lakrids, kaffe eller chokolade.
Bliver det for sødt med en porter eller stout? Så kan du nyde en brown ale til din dessert, eventuelt i en krydret udgave. Mørk øl er et godt valg til desserten – særligt hvis øllen er over 8%.
Byder du dine gæster på en frugt dessert i stedet for den klassiske risalamande med kirsebærsovs? I så fald kan du overraske ved at sætte en hvedeøl på bordet. På den måde slutter I af på en let og frisk note.
Du kan også byde ind med en decideret frugtøl. Vi har samlet en smagekasse med 8 frugtige øl.
DET RETTE GLAS GØR FORSKELLEN
Det kan somme tider være fristende at drikke øl direkte fra flasken. Det gælder især, hvis stemningen er gået hen og blevet ganske festlig. Øl entusiaster vil dog vide, at det rette glas kan gøre en sand forskel – for smag, aroma og oplevelse. Man taler ofte om at ”spise med øjnene”. Det samme gør sig gældende, når vi drikker en god øl.Når vi skænker øl flot op i et glas, øger vi samtidig glæden ved at drikke de gyldne dråber. Vi ser den unikke farve, det lækre skum og den glinsende kondens på glasset. Sidst, men ikke mindst spiller næsen en særlig rolle, når vi nyder vores øl. Du får altså ikke den samme oplevelse, hvis du drikker direkte øl fra flasken – og dermed snyder din næse.
Det bidrager desuden til en mere højtidelig stemning ved julebordet, når du nænsomt skænker øllen i et særligt udvalgt glas. Især hvis du kan berette overfor gæsterne, hvorfor netop dét unikke glas er bedst egnet til den specifikke øl. Nedenfor deler vi derfor ud af lidt viden om nogle af de mest kendte ølglas.